09 Apr

Tradiţii de Joia Mare.

Joia Mare, Joia Neagră sau Joimăriţa, a patra zi din Săptămâna Patimilor e una încărcată de obiceiuri şi tradiţii. E ziua în care se înroşesc şi se încondeiază ouă, în care se face curăţenie  şi se aprind focurile morţilor.

Ouăle înroşite în Joia Mare nu se vor strica niciodată. Ba mai mai mult, se spune că au puteri miraculoase, vindecă boli, iar coaja lor  –  îngropată în grădină –  apără culturile de viermi.

În Bucovina, o parte din gospodine pun în cuptoare pasca şi cozonacii, întrucât tradiţia spune că ar arde lacrimile Maicii Domnului dacă ar coace în Vinerea Mare.

Peste tot în ţară, Joia Mare e ziua curăţeniei în case, în jurul gospodăriilor, dar şi în cimitire. Se spune că în dimineaţa de Joia Mare, mormintele, porţile Raiului şi ale Iadului se deschid, iar morţii pot să meargă la casele celor dragi şi să rămână printre cei vii până în Duminica Rusaliilor. În unele zone se fac focuri pentru ca sufletele întoarse în această lume să se încălzească. În e ziua din Săptămâna Patimilor în care se dă de pomană pentru fiecare mort în parte.

Sursă foto: financiarul.ro

Din Joia Mare până în Noapte de Înviere nu se mai trag clopotele la biserică. Se va auzi doar sunetul de toacă. De asemenea, e seara celor 12 Evanghelii. Credincioşii participă, simbolic, la arestarea, judecarea, condamnarea Mântuitorului. În timpul Deniei celor 12 Evanchelii, în unele zone din ţară, fetele şi femeile fac câte un nod pe o bucată de aţă, pentru fiecare citire a sfintelor Scripturi. Aţa cu cele 12 noduri va fi purtată de persoana respectivă, iar în caz de boală, necaz sau dacă vor să le fie îndeplinită câte o dorinţă, vor desface câte un nod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *